Адаптація жінок Словаччини до ринкових умов на межі ХХ-ХІХ століть - Сурніна-Далекорей, О. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2010)
Стаття присвячена дослідженню економічного потенціалу жінок Словацької Республіки у період значних економічних перетворень, викликаних як глибокими трансформаційними процесами, так і специфічним «оксамитовим розлученням» Чехословаччини. Авторка виділяє два шляхи впливу трансформаційних процесів на соціально-економічне становище жінок Словаччини: загальний, що мав місце у всіх постсоціалістичних країнах, та специфічний, притаманний виключно для словацької ситуації. In the article the author concentrats on the research of the economic potential of Slovakian women in the period of significant economic changes, caused both by deep transformation processes and specific „velvet divorce” of Czechoslovakia. The author selects two ways of influence of transformation processes on socio-economic position of Slovakian women: general that took place in all post-socialist countries, and specific proper to the Slovakia only.