Німецький і французький підходи до інтеграції іммігрантів - Темірова, І. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2011)
У статті аналізуються дві моделі інтеграції іммігрантів: «етнічна» та «республіканська». Вони сформувалися відповідно в Німеччині й Франції. Показано, що у Німеччині держава робить усе можливе, щоб виникло розуміння, що ця складна процедура доступна лише для обраних, які зможуть довести своє німецьке походження. Модель соціальної інтеграції іммігрантів у Франції базується на призвичаєнні до французького культурного та політичного життя, а не на етнічності. The article examines two models of integration of immigrants: «ethnic» and «republican.» They were formed respectively in Germany and France. It is shown that in Germany the state does everything possible to form an understanding that this complex procedure is only available for a chosen few who can prove their German origin. Model of social integration of immigrants in France is based on adaptation to French cultural and political life, not ethnicity.