Правове оформлення місцевої представницької та безпосередньої демократії у регіоні Центральної і Східної Європи - Лендьел, М. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2011)
Аналізується соціально-політичний контекст схвалення у країнах Центральної і Східної Європи законодавства, що визначає систему обрання представницьких органів влади місцевого рівня та правові форми застосування інструментів безпосередньої демократії. Визначаються спільні та унікальні характеристики правил формування місцевих легіслатур та обіймання посади мера муніципалітетів, проведення локальних референдумів як типової форми безпосередньої демократії. The social and the political context of the laws adoption that are defining the election system of the representative government bodies and the legal forms of the direct democracy instruments implementation in the Central and Eastern Europe countries are analyzed. The common and unique characteristics of the local legislature’s and the municipalities mayor’s position rules formation, of the local referendums as the most typical form of the direct democracy are carried out.