“Десятиліття ромської інтеграції в Європі 2005–2015” та план дій України щодо приєднання до ньогo - Григоріченко, П. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2008)
Розглянуто сучасний стан ромської національної меншини в Україні, рівень
забезпечення ромів у сферах освіти, мови, культури, соціального і медичного

обслуговування. Серед найбільш гострих проблем: безробіття, неграмотність,

антисанітарні умови проживання, прихована дискримінація. Охарактеризовані

головні
завдання проекту “Десятиріччя ромсько інтеграції в Європі. 2005 – 2015”. Вказано
на доречність приєднання України до цієї ініціативи. Запропонований проект
Національного плану дій. Рассмотрено современное состояние ромского национального меньшинства
в Украине, уровень обеспечения прав ромов в сферах образования, языка,

культуры, социального и медицинского обслуживаня. Среди наиболее острах

проблем:
безработица, неграмотность, антисанитарные условия проживания, скрытая
дискриминация. Охарактеризованы основные задачи проекта “Десятилетие ромской

интеграции в Европе 2005 – 2015”. Указано на целесообразность присоединения

Украины к этой инициативе. Предложен проект Национального плана
действий. The author analyzes modern state of Roma national minority in Ukraine, the level
of ensuring Romanies rights in the spheres of education, language, culture, social and
health service. Some of the most daunting problems are: unemployment, illiteracy,
unsanitary conditions of life, concealed discrimination. The author stated primary goals
of the project “Decade of Roma integration into Europe. 2005 – 2015”. Expediency
Ukraine joining this initiative is also emphasized in the article. The author proposes the
project of national action plan.