Цигани в дослідженнях українських архівістів кін. ХІХ – поч. ХХ ст. - Зіневич, Н. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2008)
Досліджено внесок у вивчення українських ромів вітчизняних істориків-архівістів–

Михайла Плохінського (Харків), Івана Каманіна (Київ), Антонія Прохаски
(Львів). Їхні циганознавчі студії базувалися на архівних документах і з’явилися у
зв’язку з новим розумінням ученими кін. ХІХ – поч. ХХ ст. предмета та об’єктів
історії. Исследован вклад в изучение цыган Украины отечественных историков-архивистов

Михаила Плохинского (Харьков), Ивана Каманина (Киев), Антония Прохаски (Львов).

Их цыгановедческие изыскания базировались на архивных документах и появились в

связи с расширением взглядов ученых концаХІХ– начала ХХ ст. на предмет и

объекты истории. The author analyzed contribution of Ukrainian historians archive explorers -
(Mykhailo Plokhinskiy (Kharkiv), Ivan Kamanin (Kiev), Anthon Prokhas“ko (Lviv) to
the study of Ukrainian Romanies. Their Romani studies research was based on archival
documents and emerged due to the new scientists“ understanding of the history subject
and objects end of 19th – beginning of 20th centuries.