Матеріали загальних переписів населення 1959–2001 рр. як джерело вивчення ромів України: етнодемографічний аспект проблеми - Воронко, О. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2008)
За маловивченими джерелами встановлено, яким чином змінювалася кількість

українських ромів. Подана соціально-демографічна характеристика ромів,
а також проаналізована статистична інформація про мовні процеси. Розглянуті
зміни у тендерній та віковій структурі ромів України в хронологічному та

регіональному вимірах. На основе малоизученных источников установлено, как изменялось количество

украинских ромов. Дана социально-демографическая характеристика ромов и

проанализированы языковые процессы, зафиксированные в статистических
источниках. Рассмотрены также изменения в гендерной и возрастной структуре
ромов Украины в хронологическом и региональном измерениях. The author analyzes verification of the number of Ukrainian Romanies on the
basis of insufficiently explored sources. He gives social - demographic characteristics
of Romanies and analyzes language processes fixed in statistical sources. He also

explores
changes in gender and age structure Ukrainian Romanies in chronological and
regional respects.