Продукція інтерлейкіну-2 і активована ним цитотоксичність мононуклеарних клітин хворих зі злоякісними лімфомами - Логінський, В.О.; Кароль, Ю.С.; Виговська, Я.І.; Новак, С.В.; Барілка, В.А.; Матлан, В.Л. (Онкологія, 2002)
Резюме. У 29 хворих зі злоякісними лімфомами (ЗЛ) визначали вміст інтерлейкіну-2 (ІЛ-2) у плазмі крові та в культуральному середовищі мононуклеарних клітин периферичної крові (МКПК), лімфатичних вузлів і селезінки. У 14 хворих вивчали вплив in vitro рекомбінантного ІЛ-2 на цитотоксичність МКПК. Рівень ІЛ-2 у плазмі крові пацієнтів з хворобою Годжкіна (ХвГ) та з поширеними негоджкінськими лімфомами (НГЛ) був досить високим, на відміну від у плазмі крові хворих з локалізованими лімфомами селезінки. Встановлена здатність до більш активної продукції ІЛ-2 МКПК та клітинами лімфатичних вузлів при НГЛ з млявим перебігом. Найнижче співвідношення продукції ІЛ-2 МКПК до вмісту цього цитокіну у плазмі крові констатовано при ХвГ. Виявлена здатність МКПК хворих зі ЗЛ до відновлення цитотоксичності під дією in vitro рл ІЛ-2, що може вказувати на функціональний характер порушення природного цитолізу та важливу роль ІЛ-2 у підтриманні функції природних клітин-кілерів при цих захворюваннях.

Ключевые слова: злоякісні лімфоми, хвороба Годжкіна, інтерлейкін-2, лімфоцити, плазма крові, лімфокінактивована цитотоксичність. Summary. 29 patients with malignant limphomas (ML) were tested to establish the levels of interleukin-2 (IL 2) in the blood plasma and in the cultural media of mononuclear cells from the peripheral blood (MCPB), lymph nodes, and spleen. 14 patients were tested to assess the in vitro effect of recombinant IL 2 on MPBP cytotoxicity. The level of IL 2 was rather high in the blood plasma of patients with Hodgkin disease (HD) and generalized non-Hodgkin limphomas (NHL) as contrasted to the blood plasma of patients with localized spleen limphomas. In patients with subacute NHL, MCPB and lymph node cells were shown to produce IL 2 more actively. The lowest ratio of IL 2 production by MCPB to the blood plasma level of IL 2 was revealed in patients with HD. MCPB from patients with ML were shown to be capable of restoring the cytotoxicity after in vitro treatment with rIL 2. These findings suggest about the functional nature of the deterioration of natural cytolysis and the important role of IL 2 in the maintenance of the functional activity of natural killer cells in these disorders.

Key Words: malignant limphomas, Hodgkin disease, interleukin-2, lymphocytes, blood plasma, limphokine-activated cytotoxicity.