Молекулярно-біологічні аспекти структурно-функціонального стану клітинної поверхні як основа розвитку нової стратегії терапії раку - Чехун, В.Ф.; Кулик, Г.І.; Триндяк, В.П.; Тодор, І.М. (Онкологія, 2002)
Резюме. Проаналізовані результати досліджень структурних особливостей плазматичних мембран та їх ролі у функціонуванні систем сигнальної трансдукції нормальних і пухлинних клітин. Наголошується, що досягнення молекулярної онкології є основою для розроблення нової стратегії протипухлинної терапії (фармакокорекції диференціювання та апоптозу) і створення протипухлинних препаратів, дія яких спрямована на різні ланки шляхів сигнальної трансдукції клітини. Висока селективність дії таких препаратів має сприяти підвищенню ефективності лікування та покращанню якості життя хворих онкологічного профілю.

Ключевые слова: плазматична мембрана, система сигнальної трансдукції, нормальні та пухлинні клітини, лікування хворих онкологічного профілю.

MOLECULAR-BIOLOGIC ASP Summary. The paper analyses the findings of studying the structural patterns of plasmatic membranes and their role in the functioning of the signal transduction systems of normal and tumor cells. It is emphasized that recent achievements of molecular oncology can be used as a basis for developing a strategy of antitumor therapy (pharmacocorrection of differentiation and apoptosis) and creating anti-tumor agents targeted at various links of cell’s signal transduction. The highly selective action of these agents is expected to improve the efficacy of treatment and the quality of life of cancer patients.

Key Words: plasmatic membrane, signal transduction system, normal and tumor cells, treatment of cancer patients.