Замкові книги волинських урядників як джерело з історії руського регіоналізму у Великому князівстві Литовському другої третини XVI cт. - Поліщук, В. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
В статті розглядаються книги судово–адміністративних установ Волині
як джерела з історії руського (ruthenian) регіоналізму у Великому князівстві
Литовському. Показано генезу книжкового діловодства у зв’язку з трансформацією правового поля та творенням нових управлінських структур
офіційної влади. Виділено контекст для вивчення записів замкових книг, а
саме сеймові ”просьби” руської аристократії на вальних сеймах Великого
князівства Литовського. наведено приклад з луцької замкової книги за
1561 р., який ілюструє одне з сеймових прохань про пограничні суперечки
волинських землевласників з сусідами-землевласниками Корони Польської,
що мали землеволодіння у Подільському воєводстві. В статье рассматриваются книги судебно–административных учереждений Волыни как источник по истории руського (ruthenian) регионализма
в Великом княжестве Литовском. Показан генезис книжного деловодства
в связи с трансформацией правового поля и созданием новых управленческих структур официальной власти. Выделен контекст для изучения
записей замковых книг, а именно сеймовые “проcьбы” руськой аристократии на вальных сеймах Великого княжества Литовского. Приведён
пример из луцкой замковой книги за 1561 г., иллюстрирующий одну из
сеймовых проcьб о пограничных спорах волынских землевладельцев с
соседями–землевладельцами Короны Польской, которые владели землями
в Подольском воеводстве. The article is devoted to the books of court-administration of the Volhyn’
as the sourse of ruthenian regionalism in Grand Duchy of Lithuania. The genesis
of paper work in connection with transformation of legal regulation and creation
of a new administrative structure of the official power has been investigated.
Context for study of records of Castle books, namely parliament’s “request” of
ruthenian aristocrasy on the General Court (Seym) has been analized.
The record from Lutsk castle book of 1561 has been analysed as an illustration of parliament’s “request” on boundary dispute between Volhynian
landlords and landlords of the Polish Crown, that have their estates in the
Podolian district.