Археологічні пам’ятки як джерела локальної історії (на прикладі Богородицької фортеці) - Векленко, В.; Несправа, М. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
Розглядаються історія відкриття та досліджень археологами Дніпропетровського національного університету старовинного козацького містечка
Самарі – Богородицької фортеці – визначної пам’ятки доби пізнього українського середньовіччя – ранньомодерного часу, питання комбінування
методів дослідження, проблем інтерпретації здобутих археологічних
комплексів та джерелознавчих матеріалів, а також пошуки способів їх
широкої популяризації. Рассматриваются история открытия и исследований археологами
Днепропетровского национального университета старинного казацкого
местечка Самарь – Богородицкой крепости – выдающегося памятника
периода позднего украинского средневековья – раннего нового времени,
вопросы комбинирования методов исследования, проблемы интерпретации
полученных археологических комплексов и источноковедческих материалов, а также поиски способов их широкой популяризации. The history of discovery and archaeologists research of the DNU of old
cossack town Samar – Bohorodytska fortresses – an outstanding monument of
the period of the late Ukrainian Middle Ages – early modern time, problems of
a combination of methods of research, a task of interpretation of the received
archaeological complexes and sources materials, and also searches of ways of
their wide popularization are considered.