Заславська замкова книга як джерело до історії Південно-Східної Волині - Тесленко, І. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
У статті вперше в українській історіографії детально описано унікальне історичне джерело – єдину дотепер збережену замкову книгу другої
половини XVI ст., що походить з приватного волинського маєтку. Книга
велася у центрі родових володінь князів Заславських, охоплює період від
1572 до 1575 рр. та містить судові справи шляхти, міщан і селян з теренів
Заславської волості і суміжних земель. В статье впервые в украинской историографии детально описано
уникальный исторический источник – единственную сохраненную до настоящего времени замковую книгу второй половины XVI в., которая велась
в частном имении князей Заславских на Волыни. Книга охватывает период
с 1572 по 1575 г. и заключает в себе судебные тяжбы шляхты, мещан и
крестьян Заславской волости и соседних земель. The article is devoted to the unic historical source – Zaslav Court Book,
1572–1575 from the centre of Dukes’ Zaslavsky patrimony. The Book contains
judicial pleadings in the cases involving nobility, town dwellers and peasants
of Zaslav district and neighbour estates.