Значкове товариство Ніжинського полку на початку 40-х рр. XVIII ст.: два нових списки товариства - Кривошея, І. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
На основі аналізу опублікованих реєстрів значкового товариства ніжинського полку 30-х–початку 40-х рр. XVIIІ ст. та двох нововиявлених списків, що подаються в статті, характеризується становище значкового товариства у вказаний період. Зокрема, чисельність товариства, причини уникнення служби частиною товаришів і спроби полковника заповнити існуючі вакансії. Звертається увага на категорію “значних” товаришів сотні. На основании анализа опубликованных реестров “значкового” товарищества нежинского полка 30-х–начала 40-х гг. ХVIII ст. и двух новых списков, приведенных в статье, характеризуется состояние “значкового” товарищества в указанный период. В частности, численность товарищества, причины уклонения от службы части товарищей и попытки полковника заполнить существующие вакансии. Уделено внимание рассмотрению категории “значных” товарищей сотни. Status of “znachkove” tovarystvo (association) is in the mentioned below time range on the basis of analysis published register of “znachkove” tovarystvo (association) of Nizhyn regiment in the 30-th – beginning of 40-th, 18th century and on two of the new registers listed in the article. In particular, the size of tovarystvo (association), the reasons of serve’s avoidance by the part of members, and the attempt to fill current vacancies. Attantion is paid to the rank of “znachni” members of “sotnya”.