Облік причетних до козацької служби у Слобідських полках 1726 та 1729 рр. - Біляшівський, Б. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
У статті розглядаються обставини проведення обліку причетних до
козацької служби у Слобідських полках 1726 та 1729 рр. З’ясовується
інформаційний потенціал зазначених джерел та наводяться дані про номенклатуру та кількісні параметри чинів та посад стосовно кожного з п’яти
полків. аналіз наявної статистики дає змогу внести важливі штрихи до
картини демографічних та соціальних процесів, що відбувались у регіоні
у першій третині ХVIII ст. В статье рассматриваются обстоятельства проведения учета причастных к казацкой службе в Слободских полках 1726 и 1729 гг. Выясняется
информационный потенциал указанных источников, а также приводятся
данные о номенклатуре и количественных параметрах чинов и должностей
относительно каждого из пяти полков. анализ приведенной статистики даёт
возможность внести важные штрихи в картину демографических и социальных процессов, которые происходили в регионе в первой трети ХVIII в. The events of registration in the Cossack service in Slobozhanshchyna
regiments of the years 1726 and 1729 are discussed. The information potential
of these sources is found out in the publication, the data on nomenclature and
quantity parameters of ranges and positions of each of 5 regiments is provided.
Analysis of available statistics enables to make significant amendments to the
overall description of demographic and social developments, which took place
in the region in the first three decades of the 18th century.