Григорій Сковорода (1722–1794) – уродженець України, філософ світового рівня - Рева, Л. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
В статті подано бібліографічний огляд праць, присвячених г.Сковороді, виокремлено основні тенденції в розвику сковородинознавчих студій. Розглянуто історію реконструкції біографії видатного українського письменника, філософа, педагога. неординарна постать г.Сковороди потребує подальших досліджень і осмислення з урахуванням контексту його доби та соціокультурного середовища. В статье подано библиографическое обозрение трудов, посвященных г. Сковороде, выделено основные тенденции в развитии сковороведческих студий. Рассмотрено историю реконструкции биографии выдающегося украинского писателя, философа, педагога. неординарная фигура г. Сковороды требует дальнейших исследований и осмысления с учетом контекста его эпохи и социокультурной среды. In article is presented the inspect works of bibliography, to devote of H. Skovoroda and apportion the main tendency in development of studies by H. Skovoroda. To contemplate the history of the reconstruction of the biografy a writer, philosopher and pedagogue. Inordinary personality of H. Skovoroda to request for next studies and meaning with the account of his epoch and sociocultured society.