Генеральний опис Лівобережної України 1765–1769 рр.: виміри локальної демографічної історії - Сердюк, І. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
У статті аналізується потенціал генерального опису Малоросії, як
історико-демографічного джерела для вивчення населення гетьманщини
на різних територіальних рівнях. Розглядаються можливості вивчення
функціонування ранньомодерного соціуму як цілісної системи та окремих
її складових. В статье анализируется потенциал Генеральной описи Левобережной Украины как историко-демографического источника для изучения населения Гетьманщины на разных территориальных уровнях. Рассматриваются
возможности изучения функционирования позднесредневекового социума как цельной системы и отдельных ее составляющих. A potential of the General description of Little Russia is analyzed as
historical-demographic source for study of population of Hetmanschyna on different
territorial levels. Possibilities of study of the operation of the early-modern
society are considered as integral system and its separate components.