Поміщики і державні селяни: імперська традиція та місцева реальність - Ликова, В. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
Автор розглядає суперечливу ситуацію, що склалась на землях Степової України в першій половині ХІХ ст., а також причини земельних
конфліктів між поміщиками та державними селянами. Автор рассматривает противоречивую ситуацию, которая сложилась на землях Степной Украины в первой половине ХІХ века, а так же
причины земельных конфликтов между помещиками и государственными
крестьянами. The author considers a contradictory situation which had developed on the
territory of Steppe Ukraine in the first half of 19th and the causes of territorial conflicts between landowners and state peasants.