Перехід Умані у цивільне відомство: соціально-економічний, демографічний та адміністративно-територіальний аспекти - Васильєв, С. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
Здійснено порівняльний аналіз соціально-економічного, демографічного та адміністративно-територіального розвитку міста Умані під час його підпорядкування військовому міністерству та після переходу у цивільне відомство. Проведен сравнительный анализ социально-экономического, демографического и архитектурно-территориального развития города Умани во время его подчинения военному министерству и после перехода в гражданское ведомство. The author makes comparative analysis of social-economic, demographic and architecture-territorial evolution of the city of Uman’ at the time of its subordination to Ministry of Military Affairs and after its moving tо the civil Department.