Матеріали ревізійного перепису населення як джерело з історії іноземних колоністів Донбасу (за матеріалами Державного архіву Донецької області) - Гедьо, А. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
Стаття присвячена джерелознавчому аналізу ревізьких «сказок» іноземців Маріупольського повіту Катеринославської губернії, які зберігаються в фонді Маріупольського повітового казначейства Державного архіву
Донецької області. У роботі розкриті функції, які виконували ревізькі
«сказки» у суспільстві, проаналізовані зміни, що відбувалися у формулярі
ревізьких «сказок» і проведено їх текстологічний аналіз. Зазначено, що ці
джерела дозволяють не тільки дати оцінку загальної чисельності населення, визначити його соціальну (станову) структуру, але й дають можливість
оцінити характер і інтенсивність основних демографічних процесів в
окремих регіонах. Статья посвящена источниковедческому анализу ревизских «сказок»
Мариупольского уезда Екатеринославской губернии, которые хранятся в
фонде Мариупольского уездного казначейства государственного архива Донецкой области. В работе раскрыты функции, которые выполняли ревизские
«сказки» в обществе, проанализированы изменения, которые происходили
в их формуляре и проведен их текстологический анализ. Отмечено, что эти
источники позволяют не только дать оценку общей численности населения,
определить его социальную (сословную) структуру, но и дают возможность
оценить характер и интенсивность основных демографических процессов
в отдельных регионах. The article is devoted to the source-study analysis of revising records of
the Mariupol district of the Yekaterinoslav Guberniya (Province), which are
kept in the fund of the Mariupol district treasury of the Record office of the
Donetsk area. Functions which were executed by revising records in society, are
exposed, changes which took place in their formation and their textual analysis
are conducted and analyzed. It is marked that these sources allow not only to
give the estimation of total population, to define their social (class) structure, but
also enable to estimate character and intensity of basic demographic processes
in separate regions.