Висвітлення історії грецької громади Одеси на тлі Східної кризи 1820-х рр. в документах Державного архіву Одеської області - Уварова, О. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
На базі матеріалів Державного архіву Одеської області простежено глибокий взаємозв’язок між становищем грецької громади Одеси і зовнішньополітичною діяльністю Росії в період Східної кризи 1820-х рр. Проаналовано механізми проведення на місцевому рівні російської урядової “політики покровительства” балканським переселенцям, довівши її залежність від міжнародних обставин. На основе материалов государственного архива Одесской области прослежена глубокая взаимосвязь между положением греческой общины Одессы и внешнеполитической деятельностью России в период Восточного кризиса 1820-х гг. Проанализированы механизмы проведения на местном уровне российской правительственной “политики покровительства” балканским переселенцам, обоснована ее зависимость от международных обстоятельств. The use of a regional approach and synchronistic method of historical research on the base of Odesa region State Archive materials makes it possible to trace the deep interrelation between the position of the Greek community of Odesa and the Russia’s foreign policy activity in the period of 1820th Eastern crisis, to analyze conducting at the local level of the Russian governmental “patronage policy” to Balkan migrants, proving its dependence on international circumstances.