Одеса другої половини ХІХ – початку ХХ ст. як науковий центр: історичні джерела vs історіографічної традиції - Музичко, О. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
У статті на базі епістолярних та мемуарних джерел проаналізовано феномен різкої розбіжності між історіографічною традицією, що глорифікує Одессу як науковий центр другої половини ХІХ – початку ХХ ст., та протилежним підходом, який відбився в історичних джерелах. В статье на базе эпистолярных и мемуарних источников проведен анализ феномена резкого противоречия между историографической традицией, которая глорифицирует Одессу как научный центр второй половины ХІХ – начала ХХ вв., и противоположным подходом, который зафиксирован в исторических источниках. The analysis of the phenomenon of sharp noncoincidence between the historiographic tradition, which glorificate Odesa as the scientific center of the second-half of the 19th – the beginning of the 20th c., and the opposite approach, which is fixed in the historical sources, is carried out in the article on the base of epistolary and imemorial sources.