Трансформація маркетингу: соціально-етичний аспект - Романенко, І.П. (Інститут економіки промисловості НАН України, 2010)
Розглянуто причини зосередженості вітчизняних виробників на інструментах операційного маркетингу, зміни в матеріально-духовних цінностях українців унаслідок його впливу; описано відмінності інструментального маркетингу від маркетингу відносин (МВ); сформульовано переваги застосування МВ як для споживачів, так і для виробників; розроблено заходи, необхідні для інтеграції засад МВ у ринкову діяльність вітчизняних товаровиробників. Ключові слова: маркетинг відносин, інструментальний (операційний) маркетинг, соціально-етичний аспект, стратегічний підхід, конкурентоспроможність товаровиробників. Рассмотрены причины сосредоточенности отечественных производителей на подходах операционного маркетинга, изменения в материально-духовных ценностях украинцев вследствие его влияния; описаны отличия инструментального (операционного) маркетинга от маркетинга отношений (МО); сформулированы преимущества использования МО как для потребителей, так и для производителей; разработаны мероприятия, необходимые для интеграции МО в рыночную деятельность отечественных производителей. Ключевые слова: маркетинг отношений, инструментальный (операционный) маркетинг, социально-этический аспект, стратегический под-ход, конкурентоспособность товаропроизводителей. The article reviews the reasons for concentra-tion of the domestic producers on the approaches of operational marketing and changes in the material-spiritual values of the Ukrainians because of its influence; the differences between the instrumental (operational) marketing and marketing of relations are described; the advantages of the use of marketing of relations are formulated both for users and producers; measures necessary for integration of marketing of relations into the market activity of domestic producers have been worked out. Keywords: marketing of relations, instrumental (operational) marketing, socio ethical aspect, strategic approach, competitiveness of commodity pro-du¬cers.