Причини фінансово-економічної кризи в Україні та перспективи її подолання: фізико-економічний аспект - Ігнатова, О.А. (Інститут економіки промисловості НАН України, 2010)
Застосовано фізико-економічний підхід до вирішення завдань подолання фінансово-економічної кризи в Україні. Проведено оцінку динаміки ВВП країни у 2001-2007 рр. за фізичними одиницями виміру, яка виявилася значно нижчою, ніж за вартісними показниками. Запропоновано напрями державної фінансово-економічної політики, що сприяють зростанню фізичного обсягу виробництва реального продукту. Ключові слова: фінансово-економічна криза, фізична економіка, реальний ректор, динаміка економічного зростання, фінансово-економічна політика. Применен физико-экономический подход к решению задач преодоления финансово-экономического кризиса в Украине. Проведена оценка динамики ВВП страны в 2001-2007 гг. по физическим единицам измерения, которая оказалась значительно ниже, чем по стоимостным показателям. Предложены направления государственной финансово-экономической политики, которые благоприятствуют росту физического объема производства реального продукта. Ключевые слова: финансово-экономический кризис, физическая экономика, динамика экономического роста, финансово-экономическая политика. The paper presents a physical and economic approach used to solve the problems of overcoming the financial and economic crisis in Ukraine. Country's GDP growth dynamics within 2001-2007 was estimated using physical units. It turned to be much lower than that estimated by using cost-based indicators. The directions of the state financial and economic policy, which may enhance the growth of the physical volume of production, are suggested. Keywords: financial and economic crisis, physical economics, economic growth dynamics, financial and economic policy