Конкурентоспроможність промисловості України: стан та засоби підвищення - Ромусік, Я.В. (Інститут економіки промисловості НАН України, 2010)
Здійснено оцінку дійсної конкурентоспроможності промисловості України, виявлено диспропорції та вироблено рекомендації щодо зменшення зовнішнього негативного впливу накшталт фінансової кризи 2008-2009 рр., що мала зовнішнє походження і спричинила значний негативний вплив на промисловість України. На основі синтезу трьох складових конкурентоспроможності: цінової конкурентоспроможності, інноваційної діяльності та технологічної спеціалізації, а також продуктивності праці здійснено оцінку дійсної конкурентної позиції промислового комплексу України на сучасному етапі. Ключові слова: конкурентоспроможність промисловості, структура випуску, структура експорту, інновації, бізнес-клімат. Дана оценка действительной конкурентной позиции промышленности Украины. Выявлены диспропорции и выработаны рекомендации относительно уменьшения внешнего негативного влияния наподобие финансового кризиса 2008-2009 гг. На основе синтеза трёх составляющих конкурентоспособности: ценовой конкурентоспособности, инновационной деятельности и технологической специализации, а также производительности труда осуществлена оценка действительной конкурентной позиции промышленного комплекса Украины на современном этапе. Ключевые слова: конкурентоспособность промышленности, производительность труда, структура выпуска, структура экспорта, инновации, бизнес-климат. The paper estimates the real competitiveness of Ukraine’s industry, reveals disproportions and gives recommendations to minimize such negative external influence as the financial crisis 2008–2009. Based on the synthesis of three components of competitiveness: price competitiveness, innovative activity, technological specialization and labour productivity, the real competitiveness of Ukraine’s industrial complex in the present time is estimated. Keywords: competitiveness of industry, structure of industrial output, structure of exports, innovations, business climate.