Особливості процесу денітрифікації в агроценозах за впливу мінеральних добрив та мікробних препаратів - Волкогон, В.В.; Дімова, С.Б.; Волкогон, К.І.; Комок, М.С.; Штанько, Н.П. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2009)
Представлено результати досліджень активності денітрифікації в кореневій зоні ячменю ярого, кукурудзи і картоплі за використання мінеральних добрив та мікробних препаратів. За внесення оптимальних для росту і розвитку рослин доз добрив активність біологічної денітрифікації обмежується внаслідок споживання рослинами мінерального азоту і позбавлення ризосферних мікроорганізмів субстрату для нітратного дихання. Застосування фізіологічно необґрунтованих доз добрив, і особливо в поєднанні з мікробними препаратами, призводить до значних втрат елементу внаслідок інтенсифікації процесу денітрифікації. Використання мікробних препаратів у технологіях вирощування сільськогосподарських культур повинно здійснюватись на оптимальних агрофонах. При цьому біологічна денітрифікація зводиться до мінімуму. Представлены результаты исследований активности денитрификации в корневой зоне ячменя ярового, кукурузы и картофеля при внесении минеральных удобрений и применении микробных препаратов. При внесении оптимальных для роста и развития растений доз удобрений активность биологической денитрификации уменьшается вследствие усвоения растениями минерального азота и ограничения ризосферных микроорганизмов в субстрате для нитратного дыхания. Применение физиологически необоснованных доз удобрений, и особенно в сочетании с микробными препаратами, способствует значительным потерям элемента. Применение микробных препаратов в технологиях выращивания сельскохозяйственных культур должно осуществляться на оптимальных агрофонах. При этом биологическая денитрификация сводится к минимуму. The paper shows the results of studies of denitrification activity in root zone of spring barley, maize and potato under the use of mineral fertilizers and microbial preparations. It was established that application of optimal for the plants growth and development doses of fertilizers had restrained the biological denitrification activity due to the both plants assimilation of mineral nitrogen and deprivation of rhizospheric microorganisms with nitrite respiration substrate. Use of physiologically ungrounded doses of fertilizers especially when combining with microbial preparations had led to the significant loses of nitrogen due to the denitrification. Thereby the application of microbial preparations in agricultural crops growing technologies should be performed on optimal agricultural backgrounds keeping biological denitrification at its lowest levels.