Селекція асоціативних з овочевими рослинами мікроорганізмів - Мельничук, Т.М. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2009)
Проведено виділення мікроорганізмів, асоціативних до певного ботанічного виду (Brassica capitata var. alba Lizg., Licopersicum esculentum Mill., Сucumis sativus L.), дослідження їх морфологічних, фізіолого-біохімічних властивостей та реакції рослин на інокуляцію. Показано, що кількість виділених ізолятів асоціативних мікроорганізмів залежить від виду макроорганізма та мікроорганізмів ґрунту, в якому формується рослина, і не залежить від чисельності останніх. Одержані ізоляти не проявили абсолютної специфічності до конкретного виду рослин. Окремі штами сприяли збільшенню надземної і кореневої маси рослин Lepidium sativum L. Проведено выделение микроорганизмов, ассоциативных к определенному ботаническому виду (Brassica capitata var. alba Lizg., Licopersicum esculentum Mill., Сucumis sativus L.), изучение их морфологических, физиолого-биохимических свойств и реакции растений на инокуляцию. Показано, что количество выделенных изолятов ассоциативных микроорганизмов зависит от вида макроорганизма и микроорганизмов почвы, в которой формируется растение, и не зависит от количества последних. Полученные изоляты не проявили абсолютной специфичности к конкретному виду растений. Отдельные штаммы способствовали возрастанию надземной и корневой массы растений Lepidium sativum L. соответственно на 27,3 и 54,5 %. Microorganisms associative to the specific botanical species (Brassica capitata var. alba Lizg., Licopersicum esculentum Mill., Сucumis sativus L.) were isolated followed by the study of their morphological, physiology-biochemical properties and plants’ reaction on inoculation. It was shown that the quantity of isolated associative microorganisms’ isolations had depended both on the specie of macroorganism and microorganisms of soil in which the plant was formed, and had not depended on the quantity of microorganisms in the soil. These isolations had not showed the absolute specificity to the specific plant species. Some strains had promoted increase of overgrown and root weight of Lepidium sativum L. plants on 27,3 and 54,5 % correspondingly.