Біологічні властивості бульбочкових бактерій сої з різною швидкістю росту - Крутило, Д.В. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2009)
Вивченo фенотипові та генотипові властивості мікро- симбіонтів сої з різною швидкістю росту. Встановлено, що штами з інтенсивним ростом проявляють специфічність до рослини- живителя, однак істотно відрізняються від повільнорослих бульбочкових бактерій сої за серологічними, хемотаксономічними та симбіотичними властивостями. За антигенним складом інтенсивнорослі штами об’єднані в одну серогрупу. Відмічено подібність жирнокислотних профілів штаму з інтенсивним ростом Bradyrhizobium sp. КВ1-1 та повільнорослих штамів B. japonicum 634б і B. japonicum КС2-3. Виявлено, що ЕПС штаму Bradyrhizobium sp. КВ1-1 відрізняються від ЕПС штамів B. japonicum КС2-3 і B. japonicum 634б наявністю ксилози (2,7 %) та підвищеним вмістом рамнози (18,4 %). Аналіз послідовностей генів 16S рРНК дозволив віднести штами з інтенсивним ростом до роду Bradyrhizobium. Досліджені інтенсивнорослі штами утворюють неспецифічний симбіоз із вигною китайською. Изучены фенотипические и генотипические свойства микросимбионтов сои с разной скоростью роста. Установлено, что штаммы с интенсивным ростом проявляют специфичность к растению-хозяину, однако существенно отличаются от медленнорастущих клубеньковых бактерий сои по серологическим, хемотаксономическим и симбиотическим свойствам. По антигенному составу интенсивнорастущие штаммы объединены в одну серогруппу. Отмечено сходство жирнокислотных профилей штамма с интенсивным ростом Bradyrhizobium sp. КВ1-1 и медленнорастущих штаммов B. japonicum 634б и B. japonicum КС2-3. Выявлены количественные и качественные отличия в моносахаридном составе ЭПС исследованных штаммов. ЭПС штамма Bradyrhizobium sp. КВ1-1 отличаются от ЭПС штаммов B. japonicum КС2-3 и B. japonicum 634б наличием ксилозы (2,7 %) и повышенным содержанием рамнозы (18,4 %). Анализ последовательностей генов 16S рРНК позволил отнести интенсивнорастущие штаммы к роду Bradyrhizobium. Исследованные интенсивнорастущие штаммы образуют неспецифический симбиоз с вигной китайской. The phenotypical and genotypic properties of soybean microsymbionts with the different speed of growth were studied. It was established that the strains with the intensive growth were specific to the host-plant, but had differed by their serological, chemotaxonomical and symbiotic properties. The investigated intensive-growing strains were combined into the one serogroup by their antigenic content. The similarity of fatty acids spectrum was observed for the strains with the intensive growth Bradyrhizobium sp. КВ1-1, slow-growing strains B. japonicum 634b and B. japonicum КС2-3. The quantitative and qualitative differences in monosaccharides contents of EPS of the studied strains were revealed. Presence of xylose (2,7 %) and increased contents of rhamnose (18,4 %) were shown to be different in EPS of strain Bradyrhizobium sp. КВ1- 1 and EPS of strains B. japonicum КС2-3 and B. japonicum 634b. Analysis of the sequences of the 16S rRNA genes allowed attributing the strain with the intensive growth to the Bradyrhizobium genus. Genes consistency analysis of 16S rRNA had allowed to refer the intensivegrowing strains to the Bradyrhizobium genus. It was shown that studied intensive-growing strains had formed the nonspecific symbiosis with cow pea.