Екологічні аспекти формування високопродуктивної бобово-ризобіальної системи Glycіne max-Bradyrhіzobі umjaponіcum - Москалець, В.В. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2009)
Показано, що алохтонна мікробіота є вірулентною, конкурентоздатною, комплементарною до різних сортів макро-
симбіонту, резистентною до абіотичних факторів, зокрема, до
коливань температури, вологості повітря та ґрунту, порівняно
з аборигенною мікробіотою, що позитивно позначається на
показниках продуктивності системи «Glycine max–Bradyrhizobium
japonicum М 8». За оптимальних строків сівби (5-15 травня,
середньодобова температура повітря +12-15 оС) при застосуванні
мікробних препаратів, біоагентами яких є високоактивні
азотфіксувальні бактерії B. japonicum М 8, та за використання
ультраранніх і ранніх сортів сої можна забезпечити формування
високопродуктивної бобово-ризобіальної системи «Glycine max–
B. japonicum М8» в умовах перехідної зони Лісостеп–Полісся. Показано, что алохтонная микробиота есть вирулентной,
конкурентоcпособной, комплементарной к разным сортам макро-
симбионта, резистентной к абиотическим факторам, в частности, колебаниям температуры, влажности воздуха и грунта,
сравнительно с аборигенной микробиотой, что положительно
сказывается на показателях продуктивности системы Glycіne
max-Bradyrhіzobіum japonіcum М 8. При оптимальных сроках
сева (5-15 мая, среднесуточная температура воздуха +12-
15 оС) и применении микробных препаратов, биоагентами
которых являются высокоактивные азотфиксирующие бактерии
B. japonіcum М 8, при использовании ультраранних и ранних сортов
сои можно обеспечить формирование высокопродуктивной бобово-
ризобиальной системы Glycіne max–B. japonіcum М8 в условиях
переходной зоны Лесостепь–Полесье. It was established, that alochtonic microbiota is virulent,
competitive, suitable to different grades makrosymbiont, resistant to
abiotical factors, in particular climate and soil conditions as comparing
to the autochtonic (native) microbiota, that had a positive influence
on indicators of productivity of system Glycіne max-Bradyrhіzobіum
japonіcum M 8. It was established, that at optimum sowing terms (May,
5-15, application of the microbial preparations and use of ultra early
and early cultivars of a soybean, it is possible to ensure formation of
highly productive systems «Glycіne max–Bradyrhіzobіum japonіcum
М8» in the conditions of a transitive zone of Forrest-Steppe–Polissya.