Вплив вермикуліту на ріст і зберігання Mesorhizobium ciceri Н-12 у гетерофазному препараті - Каменєва, І.О. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2009)
Показано, що вермикуліт з розміром часток до 1 мм (2 % від
об’єму середовища) є важливим технологічним компонентом для
отримання гетерофазного препарату Mesorhizobium ciceri Н-12 з
високим титром бактерій і строком зберігання життєздатності
та нодулюючої активності клітин до трьох місяців. Показано, что вермикулит размером частиц до 1 мм (2 %
от объема среды) является важным технологичным компонентом
для производства гетерофазного препарата M. ciceri с високим
титром бактерий и сроком сохранения жизнеспособности клеток
и нодулирующей активности до трех месяцев. It was established that vermiculite with particle size up to 1 mm
(2% of the volume of the medium) is an important technology component
for the production of heterophase preparation of M. ciceri H-12 with
bacterial titer of 6,9 – 8,0 billion/ml, retention of cell viability duration
and nodular activity to up to three months.