Інтенсивність утворення пігментів бактеріями родів Azotobacter, Azospirillum, Pseudomonas залежно від якості використаного агар-агару
Виявлено, що утворення пігментів досліджуваними шта-мами бактерій родів Azotobacter, Azospirillum та Pseudomonas залежить від якості агар-агару, використаного для приготування живильного середовища. Втрата цієї властивості бактеріями при культивуванні на середовищах з різними видами агару може ускла...
Gespeichert in:
| Datum: | 2009 |
|---|---|
| Hauptverfasser: | , , |
| Format: | Artikel |
| Sprache: | Ukrainian |
| Veröffentlicht: |
Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України
2009
|
| Schriftenreihe: | Сільськогосподарська мікробіологія |
| Schlagworte: | |
| Online Zugang: | https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/27137 |
| Tags: |
Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
|
| Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
| Zitieren: | Інтенсивність утворення пігментів бактеріями родів Azotobacter, Azospirillum, Pseudomonas залежно від якості використаного агар-агару / Т.М. Ковалевська, В.П. Горбань, І.М. Романова // Сільськогосподарська мікробіологія: Міжвід. темат. наук. зб. — Чернігів, 2009. — Вип. 9. — С. 188-194. — Бібліогр.: 3 назв. — укр. |
Institution
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine| id |
nasplib_isofts_kiev_ua-123456789-27137 |
|---|---|
| record_format |
dspace |
| spelling |
nasplib_isofts_kiev_ua-123456789-271372025-02-23T17:50:53Z Інтенсивність утворення пігментів бактеріями родів Azotobacter, Azospirillum, Pseudomonas залежно від якості використаного агар-агару Итенсивность образования пигментов бактериями родов Azotobacter, Azospirillum, Pseudomonas в зависимости от качества агар-агара Intensity of pigments formation of bacteria of genera Azotobacter, Azospirillum, Pseudomonas depending on the quality of agar-agar Ковалевська, Т.М. Горбань, В.П. Романова, І.М. Методи Виявлено, що утворення пігментів досліджуваними шта-мами бактерій родів Azotobacter, Azospirillum та Pseudomonas залежить від якості агар-агару, використаного для приготування живильного середовища. Втрата цієї властивості бактеріями при культивуванні на середовищах з різними видами агару може ускладнити їх ідентифікацію. Установлено, что образование пигментов исследуемыми штаммами бактерий родов Azotobacter, Azospirillum и Pseudomonas зависит от качества агар-агара, применяемого для приготовления питательных сред. Потеря бактериями этого свойства при культивировании на средах с разными видами агара может усложнять их идентификацию. It is established, that the pigments formation of studied bacteria strains of genera Azotobacter, Azospirillum and Pseudomonas depends on the agar-agar quality used for preparation of nutrient mediums. Loss of this property by bacteria at growth on medium with different kinds of agar can complicate their identification. 2009 Article Інтенсивність утворення пігментів бактеріями родів Azotobacter, Azospirillum, Pseudomonas залежно від якості використаного агар-агару / Т.М. Ковалевська, В.П. Горбань, І.М. Романова // Сільськогосподарська мікробіологія: Міжвід. темат. наук. зб. — Чернігів, 2009. — Вип. 9. — С. 188-194. — Бібліогр.: 3 назв. — укр. 1997-3004 https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/27137 579:57.083.12/.13 uk Сільськогосподарська мікробіологія application/pdf Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України |
| institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
| collection |
DSpace DC |
| language |
Ukrainian |
| topic |
Методи Методи |
| spellingShingle |
Методи Методи Ковалевська, Т.М. Горбань, В.П. Романова, І.М. Інтенсивність утворення пігментів бактеріями родів Azotobacter, Azospirillum, Pseudomonas залежно від якості використаного агар-агару Сільськогосподарська мікробіологія |
| description |
Виявлено, що утворення пігментів досліджуваними шта-мами бактерій родів Azotobacter, Azospirillum та Pseudomonas залежить від якості агар-агару, використаного для приготування живильного середовища. Втрата цієї властивості бактеріями при культивуванні на середовищах з різними видами агару може ускладнити їх ідентифікацію. |
| format |
Article |
| author |
Ковалевська, Т.М. Горбань, В.П. Романова, І.М. |
| author_facet |
Ковалевська, Т.М. Горбань, В.П. Романова, І.М. |
| author_sort |
Ковалевська, Т.М. |
| title |
Інтенсивність утворення пігментів бактеріями родів Azotobacter, Azospirillum, Pseudomonas залежно від якості використаного агар-агару |
| title_short |
Інтенсивність утворення пігментів бактеріями родів Azotobacter, Azospirillum, Pseudomonas залежно від якості використаного агар-агару |
| title_full |
Інтенсивність утворення пігментів бактеріями родів Azotobacter, Azospirillum, Pseudomonas залежно від якості використаного агар-агару |
| title_fullStr |
Інтенсивність утворення пігментів бактеріями родів Azotobacter, Azospirillum, Pseudomonas залежно від якості використаного агар-агару |
| title_full_unstemmed |
Інтенсивність утворення пігментів бактеріями родів Azotobacter, Azospirillum, Pseudomonas залежно від якості використаного агар-агару |
| title_sort |
інтенсивність утворення пігментів бактеріями родів azotobacter, azospirillum, pseudomonas залежно від якості використаного агар-агару |
| publisher |
Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України |
| publishDate |
2009 |
| topic_facet |
Методи |
| url |
https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/27137 |
| citation_txt |
Інтенсивність утворення пігментів бактеріями родів Azotobacter, Azospirillum, Pseudomonas залежно від якості використаного агар-агару / Т.М. Ковалевська, В.П. Горбань, І.М. Романова // Сільськогосподарська мікробіологія: Міжвід. темат. наук. зб. — Чернігів, 2009. — Вип. 9. — С. 188-194. — Бібліогр.: 3 назв. — укр. |
| series |
Сільськогосподарська мікробіологія |
| work_keys_str_mv |
AT kovalevsʹkatm íntensivnístʹutvorennâpígmentívbakteríâmirodívazotobacterazospirillumpseudomonaszaležnovídâkostívikoristanogoagaragaru AT gorbanʹvp íntensivnístʹutvorennâpígmentívbakteríâmirodívazotobacterazospirillumpseudomonaszaležnovídâkostívikoristanogoagaragaru AT romanovaím íntensivnístʹutvorennâpígmentívbakteríâmirodívazotobacterazospirillumpseudomonaszaležnovídâkostívikoristanogoagaragaru AT kovalevsʹkatm itensivnostʹobrazovaniâpigmentovbakteriâmirodovazotobacterazospirillumpseudomonasvzavisimostiotkačestvaagaragara AT gorbanʹvp itensivnostʹobrazovaniâpigmentovbakteriâmirodovazotobacterazospirillumpseudomonasvzavisimostiotkačestvaagaragara AT romanovaím itensivnostʹobrazovaniâpigmentovbakteriâmirodovazotobacterazospirillumpseudomonasvzavisimostiotkačestvaagaragara AT kovalevsʹkatm intensityofpigmentsformationofbacteriaofgeneraazotobacterazospirillumpseudomonasdependingonthequalityofagaragar AT gorbanʹvp intensityofpigmentsformationofbacteriaofgeneraazotobacterazospirillumpseudomonasdependingonthequalityofagaragar AT romanovaím intensityofpigmentsformationofbacteriaofgeneraazotobacterazospirillumpseudomonasdependingonthequalityofagaragar |
| first_indexed |
2025-11-24T05:22:03Z |
| last_indexed |
2025-11-24T05:22:03Z |
| _version_ |
1849647927722508288 |
| fulltext |
188
�� 579:57.�083.�12/.�13
ІНТЕНСИВНІСТЬ УТВОРЕННЯ ПІГМЕНТІВ
БАКТЕРІЯМИ РОДІВ azotoBaCteR, azospiRillum,
pseudomoNas ЗАЛЕЖНО ВІД ЯКОСТІ
ВИКОРИСТАНОГО АГАР-АГАРУ
Ковалевська Т�М�, Горбань В�П�, Романова І�М�
Інститут сільськогосподарської мікробіології УААН,
вул.� Шевченка, 97, м.� Чернігів, 14027, Україна
E-mail: kovalevskaT�@mail.�ru
Виявлено, що утворення пігментів досліджуваними шта-
мами бактерій родів Azotobacter, Azospirillum та Pseudomonas
залежить від якості агар-агару, використаного для приготування
живильного середовища. Втрата цієї властивості бактеріями
при культивуванні на середовищах з різними видами агару може
ускладнити їх ідентифікацію.
�лючові слова: бактерії, живильне середовище, агар-агар,
пігменти.
Протягом останніх 10 років у Інституті сільськогосподарської
мікробіології УААН велика увага приділяється формуванню колек-
ції культур корисних ґрунтових мікроорганізмів.� �олекція засно-
вана в 1998 році на матеріалі, зібраному в регіонах України і включає
штами, які виділені з ґрунту, органів рослин та інших природних
джерел.� На сьогодні в колекційних фондах підтримується 620
культур бактерій та грибів.� У 2002 році постановою �абінету
Міністрів України колекція внесена до державного реєстру наукових
об’єктів, що становлять національне надбання України.�
Варто зазначити, що фонди колекції сформувались на основі
колекцій культур мікроорганізмів, які зберігали в лабораторі-
ях інституту та відображали їхні інтереси і напрями наукової
діяльності.� Так, у результаті багаторічних досліджень в галузі
біологічної азотфіксації створена одна з найбільших у країні
колекція симбіотичних та асоціативних азотфіксувальних бактерій.�
�олекція також має широкий спектр штамів ентомопатогенних
бактерій, штамів – продуцентів біологічно активних речовин.�
�важаючи на велику різноманітність мікроорганізмів, для
їх гарантованого тривалого зберігання застосовуються різні
методи: субкультивування, підтримка під мінеральним маслом,
189
ліофілізація.� Одним із основних є метод періодичних пересівів.�
Перевагою цього методу є зручний візуальний контроль за
чистотою культури та її морфологічною мінливістю, а також
постійний доступ культур для наукових досліджень.� Разом із тим,
відомо, що за частих пересівів мікроорганізми можуть змінювати
та втрачати деякі властивості.� Так, у процесі субкультивування
пігментних бактерій нами було виявлено, що від якості агар-агару,
який використовувався для приготування живильних середовищ,
залежала їх пігментсинтезувальна здатність.�
Слід зазначити, що пігментація колоній у сукупності
з іншими фізіологічними властивостями використовується
як важлива додаткова ознака при ідентифікації бактерій [1].�
Водночас, за літературними даними, якісний і кількісний склад
пігментів мікроорганізмів може суттєво змінюватися залежно
від компонентів середовища та умов культивування [2, 3].� Тому,
метою цієї роботи було дослідити вплив різних видів агар-агару на
пігментутворювальну здатність штамів бактерій, що належать до
родів Azotobacter, Azospirillum та Pseudomonas.�
Матеріали і методи. У роботі використовували пігментні
бактерії роду Azotobacter: Azotobacter chroococcum шт.� С-16, М-70,
10; Azotobacter vinelandii шт.� 10702, 208 (VK� �-1617, типовий
штам); Pseudomonas ��uorescens шт.� П-10, 211, В-149 (U�� �-17,
типовий штам), Pseudomonas sp. шт.� 1070 та Azospirillum brasilense
шт.� 18-2, R- і S- форми цього штаму.�
�ультури вирощували на живильних середовищах такого
складу: бактерії роду Azotobacter на середовищі Ешбі (г/л: �2НРО4
– 0,2, �gS�4 7H2� – 0,2, Na�l – 0,2, K2S�4.� – 0,1, СаСО3 – 5,0,
сахароза – 20,0, агар-агар – 15,0, вода водопровідна – 1 л, рН до
стерилізації – 7,2.�); бактерії роду Pseudomonas на середовищі
Ііцука-�омагата:(г/л: амоній молочнокислий – 2,5, гліцерин – 10,0,
глутамат натрію – 5,0, �2НРО4.� – 1,0, �gS�4 2H2� – 0,05, ��l –
0,1, агар-агар – 15,0, вода дистильована – 1 л, рН до стерилізації
– 7,0); бактерії роду Azospirillum на картопляному агарі з яблучною
кислотою (г/л: картопля – 200,0, яблучна кислота – 2,5, цукроза
– 2,5, �ОН – 2,0, агар-агар – 15,0, вода водопровідна – 1 л, рН до
стерилізації – 6,8).�
У досліді використовували чотири види агар-агару: № 1 –
агар-агар D19 виробництва Іспанії, № 2 – агар-агар В-2 виробниц-
тва Італії, № 3 – агар мікробіологічний виробництва Росії (ГОСТ
190
17206-84), № 4 – агар мікробіологічний виробництва України
(ГОСТ 17206-84), № 5 – пластинчатий агар-агар виробництва Росії
(ГОСТ 16280-88).� Приготовлене середовище розділяли на 5 частин,
у кожну з них додавали відповідний агар-агар та перевіряли рН
середовища.�
�ультури висівали суцільним газоном у чашках Петрі та
штрихом на скоси агару в пробірках, інкубували в термостаті при
оптимальних для них температурах протягом 10 діб.� �алежно від
виду для посіву використовували 1 або 3-х добову пігментовану
культуру бактерій.� Активність росту бактерій оцінювали за
4-бальною шкалою та визначали наявність пігменту візуально,
порівнюючи інтенсивність забарвлення середовища і колоній
мікроорганізмів.� �ля перевірки здатності безпігментних форм
бактерій відновлювати синтез пігментів, їх повторно пересівали
на середовище такого ж складу але з іншими видами агар-агару.�
�ожен дослід повторювали тричі.�
Результати та їх обговорення. При періодичних пересівах
як музейних, так і лабораторних штамів пігментних бактерій ми
звернули увагу, що інтенсивність утворення пігментів залежить від
якості використаного агар-агару.� Тому було проведено порівняльне
вивчення пігментсинтезувальної здатності бактерій різних родів
при їх культивуванні на живильних середовищах з 5 видами агару.�
Встановлено, що на всіх середовищах, незалежно від
використаного агару досліджувані штами бактерій, що відносяться
до роду Pseudomonas, добре ростуть та утворюють типові за
морфологією колонії.� Водночас, як видно з даних, наведених
у табл.� 1, лише на середовищах із двома видами агару (№ 2 та
№ 3) флуоресцентні псевдомонади утворювали яскравий жовто-
зелений пігмент.� При використанні агару № 1 колонії бактерій
та середовище були забарвлені в коричневий або світло-жовтий
колір, що може свідчити про зміну в складі утворюваних пігментів.�
На живильних середовищах з агарами № 4 та № 5 спостерігали
інтенсивний ріст бактерій, однак без утворення пігменту.� Варто
зазначити, що при повторному пересіві культур із безпігментних
колоній, що виросли на агарі № 4 на середовище з агаром № 2
здатність бактерій продукувати пігменти повністю відновлювалась.�
Реакція всіх чотирьох штамів псевдомонад на якість агару була
майже однаковою.�
191
Таблиця 1. Вплив різних видів агар-агару на
пігментоутворення бактерій роду pseudomonas
Вид агар-
агару
Утворення пігменту
P. ��uorescens
шт.� 211
P. ��uorescens
шт.� П-10
P. ��uorescens
шт.� В-149
Pseudomonas
sp. шт.� 1070
№ 1 +
(коричневий)
+ (світло-
жовтий)
+ (світло-
жовтий)
+ (світло-
жовтий)
№ 2 ++ (жовто-
зелений)
++ (жовто-
зелений)
++ (жовто-
зелений)
++ (жовто-
зелений)
№ 3 ++ (жовто-
зелений)
++ (жовто-
зелений)
++ (жовто-
зелений)
++ (жовто-
зелений)
№ 4 − − − −
№ 5 − − − −
Примітка: пігментоутворення: ++++ – інтенсивне, +++ – добре, ++
– помірне, + – слабке, – – відсутнє.�
Цікаві результати отримані нами при порівняльному аналізі
пігментсинтезуючої здатності бактерій роду Azotobacter (табл.� 2).�
Усі досліджувані штами, незалежно від виду агар-агару, інтенсивно
росли на середовищі Ешбі, однак суттєво розрізнялись інтенсивністю
утворення пігменту (рис.� 1).� Так, штами A. chroococcum С-16, М-70
формували пігментовані темні колонії на середовищах із більшістю
досліджуваних агарів, тоді як штам 10 – лише на пластинчатому ага-
рі.� Водночас, штами Azotobacter vinelandii 10702 та 208 інтенсивно
утворювали пігмент на середовищах з агарами № 2-№ 4 і зовсім
втрачали цю здатність на агарі № 5.� Як і в досліді з псевдомонадами,
при повторному пересіві культур азотобактера, що втратили пігмент,
на середовище з іншим (стимулюючим пігментоутворення) агаром,
вони відновлювали здатність до синтезу пігменту.� І навпаки,
бактерії, узяті із забарвлених колоній і перенесені на середовище
з агаром, що пригнічує пігментоутворення, формували безбарвні
колонії.�
Суттєво розрізнялись між собою за реакцією на якість агар-
агару морфологічні R- і S- варіанти штаму Azospirillum brasilense
18-2 (табл.� 3).� Якщо вихідна культура та R-форма інтенсивно
утворювали пігмент на середовищах з трьома видами агару, то
бактерії S- форми формували лише окремі світло-рожеві колонії на
агарі № 1 та № 5 і безбарвні на агарі № 4.�
192
Таблиця 2. Вплив різних видів агар-агару на
пігментоутворення бактерій роду azotobacter
В
ид
а
га
р-
аг
ар
у
Утворення пігменту
A.
c
hr
oo
co
cc
um
ш
т.�
С
-1
6
A.
c
hr
oo
co
cc
um
ш
т.�
М
-7
0
A.
c
hr
oo
co
cc
um
ш
т.�
10
A.
v
in
el
an
di
i
ш
т.�
10
70
2
A.
v
in
el
an
di
i
ш
т.�
20
8
№ 1 + (світло-
коричневий)
+ (світло-
коричневий) − + (світло-
жовтий)
+ (світло-
жовтий)
№ 2 + (світло-
коричневий)
+++
(чорний) − ++ (жовто-
зелений)
++ (жовто-
зелений)
№ 3 + (світло-
коричневий)
++
(коричневий) − ++ (жовто-
зелений)
++ (жовто-
зелений)
№ 4 + (світло-
коричневий)
++
(коричневий) − ++ (жовто-
зелений)
++ (жовто-
зелений)
№ 5 ++++
(чорний)
++++
(чорний)
+ (світло-
коричневий) − −
Примітка: пігментоутворення: ++++ – інтенсивне, +++ – добре,
++ – помірне, + – слабке, – – відсутнє.�
Рис. 1. Утворення пігменту Azotobacter
chroococcum шт. С-16 на середовищі
Ешбі з агаром № 1 та № 5
1 5
193
Таблиця 3. Вплив різних видів агар-агару на
пігментоутворення ш�таму azospirillum brasilense 18-2
та його r- і s- форм
Вид агар-агару
Утворення пігменту
вихідна культура
A. brasilense
шт.� 18-2
R-форма
A. brasilense
шт.� 18-2
S-форма
A. brasilense
шт.� 18-2
№ 1 ++++
(рожевий)
++++
(рожевий)
+
(окремі ко-
лонії світло-
рожеві)
№ 4 ++
(світло-рожевий)
++
(світло-ро-
жевий)
−
№ 5 ++
(світло-рожевий)
++
(світло-ро-
жевий)
+
(окремі ко-
лонії світло-
рожеві)
Примітка: пігментоутворення: ++++ – інтенсивне, +++ – добре,
++ – помірне, + – слабке, – – відсутнє.�
Варто зазначити, що реакція бактерій на якість агар-агару
в деякій мірі залежала і від хімічної природи пігменту, що ними
синтезується.� Так, представники роду Pseudomonas та Azotobacter,
які утворювали флуоресцентні, жовто-зелені пігменти на
середовищах з агарами № 2 та № 3, втрачали пігментацію на агарі
№ 5.� Тоді як бактерії виду A. chroococcum, на середовищі саме з
цим агаром (№ 5) найінтенсивніше синтезували темні пігменти
меланінової групи.�
Таким чином, результати наших досліджень засвідчують, що
наявність пігменту і інтенсивність його утворення у досліджуваних
штамів бактерій залежить від якості агару-агару, який застосовують
для приготування середовищ.� �абарвлення колоній та середовища
не є стабільною ознакою і висновок щодо здатності бактерій
до синтезу пігментів необхідно робити обережно, лише після
ретельного вивчення мікроорганізму за різних умов культивування.�
Недостатня увага до складу компонентів середовища та їх якості
може призвести до одержання невірних результатів, що істотно
ускладнить ідентифікацію бактерій.�
194
1.� Смирнов В.�В.� Бактерии рода Pseudomonas /В.�В.� Смирнов,
Е.�А.� �иприанова.� − �.�: Наук.� думка, 1990.� – 262 с.�
2.� �олесникова И.�Г.� Образование пигментов бактериями из
рода Pseudomonas в зависимости от соотношения компонентов среды
/�олесникова И.�Г.�, Сергеева Л.�Н.�, Бехтерева М.�Н.�, Хохлова Ю.�М.�
//Микробиол.� − 1971.� − Т.� ХL, Вып.� 3.� − С.� 485-489.�
3.� Israel Nur �arotenoid composition and function in nitrogen-fixing
bacteria of the genus Azospirillum /Israel Nur, �uval L.� Steinitz, �aacov �kon,
�igal Henis //J.� of gen.� �icrobiol. − 1981.� − Vol.� 122. − P.� 27-32.�
ИНТЕНСИВНОСТЬ ОБРАЗОВАНИЯ ПИГМЕНТОВ
БАКТЕРИЯМИ РОДОВ azotoBaCteR,
azospiRillum, pseudomoNas В ЗАВИСИМОСТИ
ОТ КАЧЕСТВА АГАР-АГАРА
Ковалевская Т�М�, Горбань В�П�, Романова И�Н�
Институт сельскохозяйственной микробиологии УААН,
г.� Чернигов
Установлено, что образование пигментов исследуемыми
штаммами бактерий родов Azotobacter, Azospirillum и Pseudomonas
зависит от качества агар-агара, применяемого для приготовления
питательных сред. Потеря бактериями этого свойства при
культивировании на средах с разными видами агара может
усложнять их идентификацию.
�лючевые слова: бактерии, питательная среда, агар-агар,
пигменты.
INTENSITY OF PIGMENTS FORMATION
OF BACTERIA OF GENERA azotoBaCteR,
azospiRillum, pseudomoNas DEPENDING ON THE
QUALITY OF AGAR-AGAR
Kovalevska T�M�, Gorban V�P�, Romanova I�N�
Institute of Agriculture �icrobiology UAAS, �hernihiv, �hernihiv�hernihiv
It is established, that the pigments formation of studied bacteria
strains of genera Azotobacter, Azospirillum and Pseudomonas depends
on the agar-agar quality used for preparation of nutrient mediums. Loss
of this property by bacteria at growth on medium with different kinds of
agar can complicate their identification.
Key words: bacteria, nutrient medium, agar-agar, pigments.
|