Біоцентризм і глобалізм - Ситник, К.; Чопик, В. (Вісник НАН України, 2009)
Автори статті розглядають еволюцію світоглядних засад фахівців із природничих наук від антропоцентричного підходу до біоцентризму; наочно доводять необхідність біологічних (екологічних) знань для розуміння законів еволюції, відновлення природних ресурсів, врівноваження і розв’язання глобальних проблем людства, прогнозування негативних наслідків діяльності людини для довкілля та запобігання їм; наголошують на необхідності розвитку біоцентризму — світогляду, який обстоює пріоритети життя та життєвих потреб, пропагує цінність і неповторність будь-якого життя, що обов’язково має бути захищеним і збереженим. Authors of the article study evolution of the world-view principles of natural science experts from anthropocentrical approach to biocentrism. They visually prove that biological (ecological) knowledge is required for understanding evolution laws, restoration of natural resources, balancing and solving global problems of mankind, forecasting of negative consequences of people activity for environment and their prevention, accentuate on the necessity to develop biocentrism — world-view that asserts life priorities and needs, propagandizes the worth and originality of any life that should be protected and saved.