Аерокосмічний контроль озимого ріпаку – сировини для виробництва біодизелю - Лялько, В.; Сахацький, О.; Жолобак, Г.; Ваколюк, М. (Вісник НАН України, 2009)
У статті проаналізовано позитивні й негативні наслідки нарощування в України виробництва біологічного палива, розглянуто основні проблеми, що виникають при вирощуванні ріпаку для виробництва біодизелю, подано конкретні рекомендації щодо їх оптимального розв’язання. Щоб уникнути загострення проблеми недоїдання, до чого може призвести витіснення харчових культур технічними, запропоновано освоїти для вирощування ріпаку радіоактивно забруднені землі. Детально розглянуто можливості контролю розмірів площ, засіяних озимим ріпаком, за допомогою методів аерокосмічного знімання. The article contains analysis of positive and negative consequences of the rise of biofuel production in Ukraine, review of the main problems that occur in the course of rape cultivation for biodiesel production, presents specific recommendations regarding such problems solution. For the purpose to avoid the malnutrition problem that can be caused by superseding of food crops by indust rial crops it is proposed to reclaim radioactive polluted soil for rape cultivation. Possibilities of control over the size of winter rape sowed areas with the use of aerospace survey methods are reviewed in details.