Соціальна безпека – підґрунтя сталого розвитку - Данилишин, Б.; Куценко, В. (Вісник НАН України, 2010)
Сучасне суспільство потерпає від найрізноманітніших небезпечних впливів, тенденцію до зростання яких здебільшого зумовлює діяльність самої людини. У статті розглянуто низку соціальних загроз, серед яких особливо небезпечними для України автори вважають несприятливу демографічну ситуацію, трудову міграцію, нерозв’язане для багатьох родин житлове питання, екологічні проблеми, незадовільний стан здоров’я нації. Суттєво підвищити рівень соціальної безпеки, на думку авторів, можна тільки на основі комплексного підходу, що передбачає значне збільшення інвестицій у людський капітал — у систему освіти, охорону здоров’я, розвиток соціальної інфраструктури. Modern society suffers from various dangerous effects. For the most part the tendency of their growth is caused by human activity. The article reviews a number of social threats and authors suppose that demographic situation, labor migration, housing problem unresolved for many families, environmental problems, unsatisfactory state of health of the nation are among the most dangerous for Ukraine. Authors believe that only complex approach comprising increase of such human capital investments as education system, public health, social infrastructure development can provide substantial enhancement of social security level.