Як убезпечити соціально-економічне життя держави? - Довбенко, М. (Вісник НАН України, 2010)
Важливою проблемою для виконавчої і законодавчої гілок влади України є наповнення бюджету. Автор статті переконаний, що настав момент для перебудови економіки шляхом упровадження низки реформ. Серед них головними мають стати нові мотиваційні схеми стимулювання екпортоорієнтованих підприємств, зокрема надання кредитів із компенсуванням урядом відсоткової ставки; залучення до цього процесу комерційних банків, що проводитимуть моніторинг виробничої програми позичальника і сприятимуть детінізації економіки. Розвиток системи страхування (будівельно-монтажних робіт, автовідповідальності, аграрних ризиків, здоров’я) і заміна солідарної пенсійної системи на недержавну дозволять створити «довгу гривню» — інструмент тривалого кредитування, необхідний для оздоровлення державних фінансів і пожвавлення економіки України. The critical challenge for executive and legislative branch of Ukrainian government is filling-up the budget. An author of the article is sure it is high time for economy reformation through implementation of a number of reforms. The most critical of them are new motivational patterns for export-oriented enterprises, namely provision of credits with interest rate compensation by the government, attraction of commercial banks that provide monitoring of borrower production program and facilitate economy unshadowing. Development of insurance system (construction and installation works, automobile liability, farming risks, health) and replacement of pay-as-you-go pension system for non-governmental one will allow making “long-term hryvnia” – the tool for long-term lending required for state finances rehabilitation and recovery of the economy of Ukraine.