Формування нової морської транспортної політики України - Котлубай, О.; Липинська, О. (Вісник НАН України, 2010)
У статті висвітлено значення досліджень учених відділу ринку транспортних послуг Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України для наукового забезпечення розвитку морського господарського комплексу та їхній внесок у розв’язання актуальних проблем вітчизняної економіки. Наголошено на необхідності радикальної перебудови чинного зовнішньополітичного, адміністртивно-управлінського, економічного й техніко - технологічного базису національного судноплавства. Визначено систему принципів і пріоритетів торговельного мореплавання. До ведено необхідність формування сучасної національної морської транспортної політики з метою стійкого економічного зростання України. The article explains the importance of studies of scientists from transportation services market department of the Institute of market problems, economic and environmental researches of National Academy of sciences of Ukraine for scientific support of sea business complex development and their contribution to resolution of actual problems of home economy. It is focused on the necessity of radical reformation of existing foreign policy, administrative and managerial, economical and engineering fundamentals of national shipping. The system of trade seafaring principles and priorities is defined. The necessity of modern national sea transport policy formation for the purpose of stable economic growth of Ukraine is proved.