Як запобігти небезпечним ситуаціям у техносфері? - Буравльов, Є. (Вісник НАН України, 2010)
Слабопередбачуваний і прискорений темп розвитку небезпечних техногенних ситуацій ставить перед науковцями сучасності низку актуальних завдань: від наукового передбачення й прогнозування проблеми до своєчасного, оперативного напрацювання ефективних і цілеспрямованих методів виявлення і нейтралізації загроз на початкових етапах їх виникнення. На думку автора, ці завдання особливо важливі для України за перманентного браку фінансів на модернізацію вітчизняної техносфери. У статті розглянуто алгоритм розвитку небезпечних ситуацій у техносфері, виділено окремі стадії процесу (від первинного прояву до можливих збитків), запропоновано конкретні рекомендації з вироблення державної політики задля мінімізації негативних наслідків для громадян і господарського комплексу України. Hardly predictable and accelerated rate of dangerous technocratic situations progress force modern scientists to fix a number of actual objectives: from scientific prediction and forecasting of a problem to timely, on-line best practice of efficient and purposeful methods of danger detection and neutralization at the initial stage of its emergence, An author believes these objectives are especially important for Ukraine because of permanent deficit of funds for the domestic technosphere update. The algorithm of dangerous situations progress in the technosphere is reviewed in the article as well as some stages of the process (from initial indication to the possible losses) are highlighted. Actual recommendations focused on elaboration of the state policy aimed at minimization of the unfavorable consequences for people and economic system are also proposed.