Рослинні тест-системи для визначення генотоксичності - Куцоконь, Н. (Вісник НАН України, 2010)
В умовах екологічної напруженості й за постійного зростання кількості шкідливих сполук, що можуть мати генотоксичні властивості, важливого значення набуває генетичний моніторинг, для потреб якого активно застосовують рослинні тест-системи. З метою визначення величезної кількості мутагенних — фізичних, хімічних, біологічних — чинників та забруднювачів довкілля (води, повітря, ґрунту). Багаторічні дослідження українських учених підтверджують високу ефективність рослинних тест-систем для визначення мутагенності. Under ecological stress conditions and constant increase of quantity of harmful compounds that may possess genotoxic properties, genetic monitoring becomes very important. For such monitoring vegetable test-systems are intensively used. They are used for testing of large quantity of mutagenic (physical, chemical, biological) factors and polluters of environment (water, air, soil). Long-term researches of Ukrainian scientists confirm high efficiency of vegetable test-systems for mutagenicity detection.