Проблеми термодинамічного оцінювання структури та організації екосистем - Дідух, Я.; Лисенко, Г. (Вісник НАН України, 2010)
Парадигма самоорганізації систем, що ґрунтує ться на основі законів термодинаміки, синергетики, дає можливість оцінювати такі характеристики, як енергетична ємність, організація, стійкість і розвиток екосистем, кількісною мірою яких є енергетичні показники. Автори статті переконані, що класичні фізичні закони термодинаміки допоможуть екологам зрозуміти специфіку самоорганізації екосистем; розкрити механізми теорії прогресивної синеволюції, рушійною силою якої є енергетичний потенціал, вектор якого спрямовано на вдосконалення способів накопичення і трансформації енергії через адаптивні властивості видів; розробити методи кількісного оцінювання показників енергії на рівні екосистем, що в перспективі приведе до появи нового наукового напряму — екотермодинаміки. Paradigm of the systems self-organization based on the thermodynamic laws, synergetics makes it possible to assess such features as energy capacity, arrangement, stability and development of ecological systems, quantitative measure of which are energy rates. Authors of the article are sure that classical physical laws of thermodynamics will help ecologists to understand the peculiarity of ecological system self-organization, disclose the mechanisms of progressive synevolution theory, driving force of which is energy potential, vector of which is directed on improvement of the methods for energy accumulation and transformation through adaptive properties of its types, develop the methods for quantitative assessment of energy rates at the level of ecological systems that will result in appearance of such new scientific trend as eco-thermodynamics.