Роль суспільних наук у розв’язанні проблем реформування країни - Костенко, О. (Вісник НАН України, 2010)
Аналізуючи історичний досвід, автор переконливо доводить, що нинішню соціальну (політичну, економічну, правову, моральну, духовну) кризу, яка вразила Україну, неможливо подолати без використання надбань сучасної прогресивної соціальної науки. Це, зокрема, випливає з закономірності, згідно з якою соціальна культура громадян є основою, базою державного поступу і суспільного прогресу. У статті запропоновано низку конкретних заходів із підвищення ролі гуманітарних наук, що сприятимуть модернізації суспільних відносин і забезпечать сталий соціальний розвиток України. On the basis of historical experience analysis, an author conclusively proves that the modern social (political, economic, legal, moral, spiritual) crisis affected Ukraine could not be overcome without application of progressive social science achievements. It, in particular, comes out from the regularity according to which a social culture of citizens is the basis for the state tread and social progress. A number of specific actions aimed at the increase of the role of the humanities in modernization of Ukrainian society that will provide steady social progress in Ukraine is proposed in the article.