Економічні вектори освітнього простору - Данилишин, Б.; Куценко, В. (Вісник НАН України, 2010)
У статті розкрито провідну роль інноваційно-освітньої сфери у формуванні та розвитку нової економіки, у якій знання перетворюються в глобальний ресурс і яка ставить високі вимоги до рівня кваліфікації робочої сили. Наголошено на необхідністі посилення фундаментальних досліджень, забезпечення розширеного відтворення робочої сили, одним із проявів якого є підготовка і перепідготовка кадрів. Стійкий розвиток економіки, що базується на знаннях, потребує щорічних інвестицій в освіту та її модернізацію. Обґрунтовано важливість залучення для цього приватних інвестицій, що дозволить сформувати ефективну освітню траєкторію, визначити перспективні напрями стратегічних змін, що відображають випереджувальні потреби економіки та суспільства знань. Окреслено шляхи модернізації освіти, які передбачають активне впровадження інноваційних освітніх технологій. Наголошено на необхідності забезпечення стратегічного планування розвитку освіти, що сприятиме підвищенню якості підготовки кадрів, затребуваних ринком праці. The article exposes key role of innovation-educational sphere in the forming and development of a new economy transforming knowledge into global resource and proposing requirements to labour force qualification level. The necessity of fundamental researches, of providing labour force extended recreation, in particular, with personnel training and retraining is emphasized. Stable economy development based on knowledge needs annual investments into education and its upgrading. The importance of attraction to that private investments is justified; as they allow efficient educational trajectory forming, determination of long-range strategic changes directions displaying economy and knowledge society outstiping needs. The authors outline education upgradinf ways providing active introduction of innovation educational technologies. The necessity of support educational development strategic planning as promoter labour market requested personnel increasing quality is justified.