Формування економіки знань, або Принципи організації майбутнього - Мельник, Л. (Вісник НАН України, 2010)
Автор статті переконливо доводить, що кожна історична епоха є продуктом певного світогляду, сформованого під впливом культурного, соціального і виробничого поступу. Надто швидке поширення інформації в сучасному світі радикально впливає на всі сфери людської життєдіяльності, змушуючи бізнес-структури постійно вдосконалювати виробничий процес, розширювати асортимент продукції, що призводить до товарного перевиробництва, появи генетичних химер тощо. У знаннєвому суспільстві майбутнього неминуче постане завдання переходу від проектування виробів до проектування їхніх життєвих циклів у всій складності та різноманітності системних зв’язків, включаючи фази завершення «життя» виробів і технологій, тобто досягнення замкненості цих циклів. Нині потрібно форсувати становлення інформаційно-діалектичного світогляду, щоб він став невід’ємним складником управління соціально-економічними процесами. The author proves convincingly that every historical era is a product of a certain world view formed under the impact of cultural, social and industrial development. Overmuch rapid informational propagation in contemporary world influences dramaticaly all spheres of human activity forcing business structures to a permanent manufacturing improving, production ebauche enlarging that causes commodity overproduction, genetic chimeras etc. In future knowledge society arises necessarily task of transition from article to lifecycle designing. It should be considered in all multipicity and variety of system connections including good and technology life competition phase which means cycle detachment achievement. Information-dialectics outlook incipience needs now forcing in order to become an integral component in social and economy processes control.