Епістемологічний релятивізм: pro et contra (людина, що пізнає, та її "можливі світи") - Волошин, В. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2010)
Причини епістемологічного релятивізму – в нелінійному розвитку науки, аномаліях раціональності, культурно-історичних біфуркаціях, “можливих світах” суб’єкта пізнання. Релятивізм виконує низку конструктивних функцій. Він продукує неадекватні цілям і цінностям науки наслідки. Протидія абсолютному релятивізму передбачає пошук епістемологічних метакритеріїв. The reasons for epistemological relativism are in the nonlinear development of science, anomalies of rationality, cultural and historical bifurcations, “possible worlds” of a cognizing person. Relativism performs a few constructive functions. It produces the consequences that are inadequate to the values and purposes of science. The opposition to the absolute relativism provides for search of epistemological metacriterions.