Антропологічні виміри екзистенціальної філософії - Стеценко, В. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2010)
Розглянуто головні антропологічні виміри екзистенціальної філософії у контексті змісту таких напрямів цієї особистісно орієнтованої філософської течії, як екзистенціалізм, філософська антропологія та персоналізм. Проаналізовано концепцію людського буття в екзистенціалізмі, що спирається передусім на фундаментальну онтологію М. Гайдеґера. Досліджено особливий вияв гуманітарно-антропологічної орієнтації екзистенціальної філософії. З’ясовано антропологічні аспекти персоналізму. Main anthropological dimensions of the existentialist philosophy in the context of such directions of this person-oriented philosophical trend as existentialism, philosophical anthropology and personalism have been considered. A concept of human existence in existentialism, which is based fіrst of all on fundamental ontology by M. Heidegger has been analysed. A special manifestation of humanitarian-anthropological orientation of existentialist philosophy has been investigated. Anthropological aspects of personalism have been established.