Трансформація людської тілесності у ХХІ сторіччі: на шляху до "тіла майбутнього" - Муха, О. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2010)
Cтаття презентує трансформацію парадигм людської тілесності ХХ і ХХІ сторіч на прикладі концепцій М. Фуко і Ж. Бодрійяра. Проводяться аналогії із християнським поняттям “райської тілесності” та новотвором сучасної антропології – ідеєю про “тіло майбутнього”. Аналізується “суспільство порно” як проголошення реквієму сексуальності сучасної західної людини. Тим не менш, тіло розглядається як носій духовної сили та творчості. This paper presents transformation of human bodiness paradigm on XX – XXI centuries on examples of M. Foucault and J. Baudrillard. Analogies with the Christian notion of “Paradise corporeality” and growths of modern anthropology - the idea of “the body of the future” are conducted. “A porno society” as demonstration of requiem to modern western person’s sexuality is analysed. Nevertheless, the body is regarded as a carrier of spiritual strength and creativity.