Процес саморефлексії особистості через основні понятійні форми ідеалу - Кендус, О. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2010)
Осмислено проблему саморефлексії особистості крізь призму концепції ідеалу як філософської категорії, з якою пов’язано уявлення про досконалість, довершеність, взірець, найвищу мету. Як складові категорії ідеалу, виокремлюють такі основні його форми: моральний, суспільний, виховний, національний тощо, тому процес саморефлексії доцільно розчленувати на відповідні етапи. Простежено ідею, що процес саморефлексії, який відбувається за допомогою основних понятійних форм ідеалу, покликаний відігравати провідну роль у становленні та формуванні особистості, спроможної стати гідним членом українського громадянського суспільства. The problem of a personality refl ection is comprehended through the prism of conception of ideal as a philosophical category, with which notions of perfection, standard and the highest purpose are connected. Since such basic forms as moral, public, educational, national and others there exist the component elements of the category of ideal, the process of refl ection should be dismembered into the corresponding stages. The process of refl ection is traced to pass by means of basic concept forms of ideal, and is called to carry out a qualifi catory function in becoming and forming of personality, able to become the deserving member of the Ukrainian civil society.