Справедливість і заборона зловживання правом: філософсько-правовий аспект - Полянський, Т. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2010)
Проаналізовані філософсько-правові аспекти справедливості, котрі є суттєвими для оцінки соціально-правової значимості такого здійснення права, яке може виявитися його зловживанням. Стверджується, що для правильної кваліфікації поведінки як зловживання правом є необхідною констатація її несправедливості. Під останньою розуміється відсутність збалансованості потреб (інтересів) одних суб’єктів правових відносин з потребами (інтересами) інших. Those philosophical and legal aspects of justice which are essential for evaluation of socio-legal importance of such law realization that could turn out to be abuse of right are being analysed. It is asserted that for the right qualifi cation of behaviour as abuse of right the statement of its unjustness is necessary. The latter is being interpreted as absence of needs (interests) balance between different subjects of legal relations.