Взаємозв’язок настанови та внутрішньої форми мови - Якуц, Р. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2010)
Розглянуто проблему синхронності та взаємовизначення настанови та внутрішньої форми мови, проаналізовано вплив настанови на психічні акти людини, зокрема на мовно-мовленнєву діяльність, пам’ять, розуміння, інтерпретацію. Слідом за Д. Узнадзе, здійснено пошук спільного онтологічного поля настанови у психології та філософії мови. A problem of synchrony and self-determination of precept and the inward form of a language are considered in the article. Infl uence of the precept on the psychical acts of a person, particularly the infl uence on mental and verbal activity, memory, comprehension, interpretation is also analysed. Following D. Uznadze’s precept theory, a search of common ontological fi eld for precept in psychology and philosophy of a language is carried out.