Метод аналізу політичних міфологічних оповідей - Мельникова, Н. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2010)
Методологічною основою роботи є психоаналітичний та структуралістський підходи до вивчення міфу. В процесі дослідження сконструйовано комплексний метод аналізу міфологічних оповідей. З одного боку, він передбачає виокремлення в оповіді міфологем і розшифрування їх архетипного смислу, з іншого, – деконструкцію цілісного міфологічного тексту на концепт і форму другої семіологічної системи. Метод апробовано на прикладі трьох політичних міфологічних оповідей, яким відповідають міфи “Юлія Тимошенко – Жанна д’Арк”, “Світова юдомасонська змова руками політиків знищує Україну” та Революція “на граніті”. Psycho-analytical and structuralistic approaches in investigation of myth are methodological foundation of writing. Complex method of analysis of political mythological narration was designed in research. On the one hand it consists in selection of mythologems from the text and decoding its archetypic sense; on the second, deconstruction of the whole mythological text to concept and form of the second semiology system. Method was tested on three political mythological stories, corresponding to myths “Yuliya Tymoshenko – Zhana d’Ark”, “World jewish-mason plot by politicians hands destroys Ukraine” and Revolution “on the granite”.