Емпіричне дослідження ґендерних особливостей задоволення жінок життям - Гупаловська, В. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2010)
Розглянуто особливості ґендерної ідентичності жінки, рольові ґендерні моделі української жінки зокрема. Досліджено задоволеність професійною діяльністю, шлюбом, процесом життя та життям загалом, особливості самореалізації та переживання життєвої осмисленості жінок з різними ґендерними типами: фемінним, маскулінним, андрогінним та недиференційованим. Виявлено, що найбільше задоволені власним життям і самореалізацією, живуть найбільш осмислено й відповідально – жінки з переважанням фемінності та андрогінні жінки. Жінки маскулінного ґендерного типу найбільше задоволені професійною діяльністю. Як висновок: ґендерний розподіл серед жінок відповідає суспільним рольовим очікуванням. The peculiarities of gender identity of a woman and role models of Ukrainian woman in particular are researched in the article. The satisfaction from professional activity, family life, the process of life and the life in general, the peculiarities of self-realization and the survival of life realization of women belonging to various gender types was analysed: feminine, masculine, androgenic and non-differentiated. It was found out that the women with prevailing feminine and androgenic types are among the ones most satisfi ed from their personal lives and self-realization, - they live the most conscious and responsible lives. The women belonging to masculine gender type are mostly satisfi ed from their professional activity. In the conclusion: gender differentiation among women corresponds to society role expectations.