Саморефлексія особистості у філософсько-релігійному світогляді представників українського кліру - Кендус, О. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2010)
Досліджено саморефлексію, самопізнання особистості на основі поглядів представників українського кліру першої половини ХХ ст., а саме А. Шептицького, Й. Сліпого, Г. Костельника, Іларіона (І. Огієнка) та В. Липківського. З’ясовано значення моральних, богословських та інтелектуальних чеснот (томістична концепція) у процесі саморефлексії як вихідної підстави для самовдосконалення особистості. Розкрито сутність основних моральних чеснот – мудрості, справедливості, мужності і стриманості. A problem of self-refl ection, self-knowledge of a personality on the basis of views of representatives of Ukrainian clergy of the first part of the ХХ-th century A. Sheptytskyi, A. Slipyi, G. Kostelnyk, Ilarion (I.Ohiyenko) and V. Lypkivskyi is investigated in the article. The meaning of moral, theological and intellectual virtues (tomistic conception) is found out in the process of self-refl ection as an initial foundation for self-perfection of the personality. Wisdom, justice, courage and restraint are discovered to be the essence of basic moral virtues.