Проблема копінгу в сучасних психологічних дослідженнях - Грабовська, С.; Єсип, М. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2010)
Проаналізовано трактування копінгу в психоаналітичному, диспозиційному, трансакційному та ресурсному підходах. У психоаналітичному підході копінг розуміють як механізм психологічного захисту; диспозиційному – як схильність людини долати труднощі, що залежить від особистісних рис людини; трансакційному – як сукупність когнітивних і поведінкових зусиль, спрямованих на розв’язання проблеми; у ресурсному закцентовано на різноманітних можливостях, якими володіє особа. Розглянуто різновиди й запропоновано класифікацію копінг-стратегій. A coping concept according to psychoanalytical, dispositional, transactional and resource approaches is analysed. Coping is understood as a psychological defence mechanism in a psychoanalytical approach; as a human disposition to cope with diffi culties which depends on a person’s characteristics in a dispositional approach; as a variety of cognitive and behavioural efforts to cope with a problem in transactional approach; the attention is focused on different abilities of a person in "resource" approach. Varietes of coping strategies are examined and their classifi cation is suggested.